Semlor

Web Cream Bun_x3

Man har funnit skrifter redan från 1500-talet där man kan läsa om att vi åt ”Semlokakor”.
Semlor med den form vi idag är vana vid, d v s en rund bulle med avskuret lock och mandelmassa under började förekomma först i slutet av 1800-talet. Den vispade grädden på semlorna är en senare företeelse som blev mer allmänt förekommande under 1930-talet. Även om semlans benämning, utseende och tillverkningssätt förändrats så har sättet att äta den varit detsamma från tiden för kristendomens införande i vårt land fram till våra dagar. Semlor åts i varm mjölk och kanske var det därför som den under 16- och 1700-talen kallades hetvägg.

Numera är det nog lika vanligt om inte vanligare att semlan avnjuts till en kopp kaffe.

30 stycken små semlor

50 gram         smör
2 ½ dl            mjölk
25 gram         jäst
1 ¼ dl            kesella
2 krm             salt
1 tsk               stött kardemumma
¾ dl               socker
8-9dl              vetemjöl
1                      uppvispat ägg

Fyllning
200 gram       mandelmassa
1 dl                  mjölk
2 ½ dl            vispgrädde
Florsocker

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37°. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, Kesella, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 minuter.
Sägg ugnen på 250°. Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut små runda och släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Skär ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet och blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och klicka det på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.

Oj , så små, jag måste nog ta två…