Prinsesstårta

Web Princess Cakemörkrosa tårta fri

 

Prinsesstårtan är en luftig söt dröm med grönt mjukt rundat marsipantäcke och en vacker rosa ros. Ursprungsreceptet härstammar från Prinsessornas kokbok som hushållslärarinnan Jenny Åkerström författade under 1930-talet.  Hon undervisade fina flickor på Östermalm i Stockholm. Bland dem fanns prinsessorna Märtha, Margaretha och Astrid (döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg). I boken heter tårtan ”Gröna tårtan” men fick sedan namnet ”Prinsesstårta” då prinsessorna sägs ha varit speciellt förtjusta i den.

Sockerkaka
4 st          ägg
2 dl          strösocker
1 dl          vetemjöl
1 dl          potatismjöl
2 tsk        bakpulver
Ströbröd till formen

Vaniljkräm
1 dl           mjölk
1 dl           vispgrädde
1 msk       strösocker
2 st           äggulor
2 msk       maizenamjöl
4 st           gelatinblad
2 tsk         vaniljsocker
3 dl           vispgrädde

Fyllning & dekoration
3 dl            vispgrädde
1,5 dl         hallonsylt eller äppelmos (gärna hemkokt)
300 gr       marsipan + grön hushållsfärg
1 msk        florsocker

Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker vitt och poröst i ca 5 minuter. Blanda ner vetemjöl och potatismjöl blandat med bakpulver. Häll smeten i en smord och bröad form a´24 cm. Grädda på nedersta falsen ca 40 minuter, lägg en bit folie över om den börjar bli mörk. Låt kakan svalna innan den tas ur formen.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda mjölk, grädde, socker, äggulor och maizenamjöl i en kastrull. Värm på medelvärme under vispning tills den tjocknar, ca 10 minuter. Krämen får inte koka. Ta av från värmen när krämen tjocknat, rör ner gelatinbladen och låt dem smälta. Låt krämen svalna. Blanda ner vaniljsockret. Vispa grädden och blanda med vaniljkrämen innan den stelnat helt.

Dela kakan i tre delar. Lägg den nedersta delen med den mörka undersidan uppåt. Lägg på sylten och bred ut hälften av vaniljkrämen på den. Lägg på övre delen av kakan med sin mer välgräddade mörka ovansida nedåt. Då blir tårtan stabilare och bottnarna suger inte åt sig lika mycket av fyllningen. Bred ut resten av vaniljkrämen och lägg på den tredje bottnen. Jämna till tårtan och fasa av överkanten så att den blir rundad. Vispa grädden och täck tårtan, lägg mer på mitten så att den får en mjuk rund form.

Färga marsipanen till önskad kulör med hushållsfärgen. Kavla ut marsipanen mellan bakplåtspapper tills den är ca 2 mm tunn. Lyft den försiktigt och täck över tårtan. Tryck fast marsipantäcket runt sidorna och skär små snitt för att få en jämnare yta utan veck. Renskär nederkanten. Ställ tårtan svalt.

Forma små fingerbreda och tunna rosenblad. Rulla ihop en av dem till ett mittblad. Lägg de andra bladen, ett i taget runt om och nyp bort överflödig marsipan från rosens baksida.

Gör ett litet hål i tårtans täcke och stick ner rosen. Pudra tårtan med florsocker strax före servering.