Pepparkakshus

Pprkakhus2011_hemsidan

Pepparkakshus

Så här lyckas du med att baka ditt fina pepparkakshus.
Genom att grädda huset i två omgångar får man raka, fina kanter som inte flyter ut. Det gör att alla delar stämmer när man sätter ihop huset.
Om man tycker att det är svårt att skära ut fönster kan man hoppa över det och istället spritsa fönster med kristyr.

Pepparkaksdeg (se ovan)
kristyr (se ovan) och ev. annan dekoration

Karamell
2-3 dl strösocker

Gör mallar på papper och klipp ut dem. Klipp också ut för dörr och fönster.
Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till avlånga fyrkanter ca 3 mm tjocka. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på mallarna lagom glest och skär ut delarna med vass kniv. Grädda i mitten av ugnen ca 4 min. Ta ut plåten ur ugnen och låt delarna svalna lite.
Lägg på mallarna igen och skär kanterna raka. Grädda igen 5-10 min tills delarna har fått fin färg. Låt dem kallna.

Montering: Smält sockret till karamellen i en ren, torr stekpanna på medelvärme och rör hela tiden. Sockret ska bli helt smält och ljusbrunt. Passa sockret i pannan som ska stå på svag värme och hållas smält men inte brännas och inte hårdna.
Doppa sedan gavlarnas raka sidor i karamellen, en gavel i taget och foga snabbt ihop dem. Sockret stelnar fort så man måste vara snabb. Ringla lite karamell i fogen på taknocken. Doppa dörrens ena långsida i karamell och sätt fast den. Garnera husets alla delar med kristyr. Sätt fast godiset med en klick kristyr. Sikta över lite florsocker på taket som snö.