Lussebullar

Lussebullar

Begreppet Lussekatt hade från början inget att göra med Lucia, utan ska etymologiskt härledas till Lucifer (djävulen). Det var i Tyskland på 1600-talet som seden med Lussekatt kom till. Djävulen, i kattens skepnad, gav barn stryk, medan Jesus i form av ett barn delade ut bullar till snälla barn. För att hålla den ljusskygge djävulen borta färgades Lussebullarna med den gula saffranskryddan. De ljusa bullarna ansågs skrämma bort Lusse, alltså Lucifer.

I slutet av 1600-talet kom Lussekatten till Sverige och mälardalslandskapen där de mer välbärgade bakade och åt dem. Först på 1800-talet, när man i Sverige började fira Lucia, spreds Lussekatten över hela landet och fick den folkliga koppling den numera har.

Ca 35 stycken

50 gram         jäst
100 gram      smör
5 dl                 mjölk
250 gram      Kesella
2 påsar          saffran
1 ½ dl            strösocker
½ tsk             salt
17 dl               vetemjöl
Russin till garnering
1 ägg till pensling

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till fingervärme, 37°. Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 225°. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 katter eller andra fantasifigurer. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 5-8 minuter. (Stora figurer gräddas i 200° i 10-15 minuter).

Avnjutes gärna med ett stort glas kall mjölk eller kanske ännu hellre med den traditionella varma glöggen.