Kransekake

Web Kransekage

Ett traditionellt Norskt och Danskt bakverk som ofta serveras vid de stora helgerna och bröllop. Som med alla traditionella bakverk finns det många lokala avvikelser i recepten.

450 gram       mjukt smör
225 gram       mandelmassa
265 gram       siktat florsocker
635 gram       siktat mjöl
1 tsk              mandel extrakt
4                    äggulor

Sätt ugnen på 350 °.

Smörj formerna väl med mjukt smör, strö eventuellt med mannagryn. Blanda smör, mandelmassa, socker och extrakt till en slät smet. Vispa sedan nedan ner äggulan. Sikta mjölet och tillsätt lite i taget tills smeten är jämn och slät om än klibbig.
Fördela smeten i formarna. Har du inga formar kan du göra ca 2 cm breda ringar. Använd lite florsocker på händerna för att få smeten att släppa.

Grädda i ca 15 minuter tills ringarna fått en vackert gyllenbrun färg. Låt ringarna svalna innan montering.
Blanda till kristyren.

Kristyr
2½ dl             florsocker
1                    äggvita (ca 2 msk)
1 tsk              ättiksprit

Blanda ingredienserna till en jämn fast smet. Om smeten blir för lös tillsätt mer florsocker och mer äggvita om den är för tjock. Gör en strut av bakplåtspapper, tejpa med frystejp. Fyll struten med kristyr och klipp hål i spetsen.

Montering
Spritsa lite kristyr på uppläggningsfatet. Fäst den största ringen i kristyren. Spritsa kristyr ovanpå ringen och fäst den näst största ringen innan kristyren stelnat. Vid behov förankra ringarna med hjälp av tandpetare. Den traditionella spritsningen har ett vågformat mönster.