Choklad muffins

Bakverket förekommer i såväl söta versioner eller som matbrödsvarianter (vanligast i Storbritannien). Smeten påminner om sockerkakssmet och kan smaksättas på samma sätt, ofta med kakao, nötter, citron eller bär. Smeten fördelas i små pappersformar eller i speciella plåtformar med gropar där pappersformarna med smet i ställs ned och gräddas i medelvarm ugn. I slutet av 1990-taletbörjade svenska caféer sälja väldigt stora muffins med frosting på.
Dessa benämns oftast som Amerikanska muffins eller Cupcakes.

8 stora eller 12 små

3 st                ägg
2,5 dl             strösocker
1 tsk              vaniljsocker
50 gram        smör
1 dl                gräddfil
2 msk            kallt kaffe
3 ½ dl           vetemjöl
2 tsk              bakpulver
4 msk            kakao
1 nypa           salt
100 gram     mörk kvalitetschoklad 70%

Frosting
100 gram     färskost
60 gram       mjukt smör
5 dl                florsocker
1 tsk              vaniljsocker
1 msk            färskpressad citron

Sätt ugnen på 175° varmluft och du vill göra stora muffins och 200° varmluft om du vill göra små.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt pösigt. Rör ner smält smör, gräddfil och kaffet i äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver kakao och salt och vänd försiktigt ner i smeten. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) blanda ner i smeten.
Placera ut pappersformarna i en muffinsplåt (de får en finare form och flyter inte ut) och fyll till 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter för stora och 10 minuter för små eller tills de är ”torra” inuti. Provstick med en potatissticka.

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt. Vispa i färskosten (gärna med elvisp). Önskar du färg på glasyren använder du några droppar karamellfärg. Bred  frostingen på muffinsen och garnera med valfritt strössel.

Oemotståndligt goda!!