Jordgubbstårta

Ja, vad ska man säga om denna fantastiskt goda tårta – det är en svensk sommarklassiker.  Tårtornas urmoder, och just det här receptet ligger oss varmt om hjärtat.

Ingredienser
4 stora           ägg
3 dl                 strösocker
1 ½ dl            vetemjöl
1 ½ dl            potatismjöl
1 ½ tsk          bakpulver
3 msk             hett vatten 

Fyllning
3 st                rabarberstjälkar (400 gram)
3 msk            flytande honung
400 gram     mosade jordgubbar
3 dl                vispgrädde
1 liter            jordgubbar till dekoration

Sätt ugnen på 175°. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulor och socker poröst. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner mjölet i socker och äggblandningen. Häll på det heta vattnet. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner i smeten. Smöra och bröa en rund form ca 26 cm i diameter och häll i fyllningen. Grädda kakan i ca 40 minuter, känn efter med en sticka om den är torr. När kakan svalnat, stjälp upp den på ett fat och dela den i tre bottnar. (Tips, ställ in kakan i frysen ca 30 minuter innan du delar kakan).

Skala och skiva rabarberstjälkarna. Smält dem med honung i en kastrull på svag värme ca 10 minuter. Låt svalna. Bred rabarberfyllningen på den understa bottnen. Lägg på den andra bottnen och bred på generöst med jordgubbsmos. Lägg på den tredje bottnen och fördela den vispade grädden över tårtan. Ansa, skölj och skiva jordgubbarna, fördela dem över tårtan. Dekorera gärna tårtfatet med vackra blad , t ex smultronblad/blommor.

En given succé!