Chokladtårta

Chokladtårtans historia är lång och brokig. Fylld med många klyschor och kletiga avtryck under århundraden. Kakaon brukades av inka indianerna under 5000 talet innan vår tideräkning. Sedan skulle de bli syndigt att äta choklad som i Lasse Hallströms film Chocolat.

Men gud så gott det är!


5                           ägg
3 dl                      strösocker
1 dl                      vetemjöl
1 ½ dl                 potatismjöl
0,5 dl                  kakao (ha gärna i mer om du som vi, älskar choklad)
2 tsk                   bakpulver

Fyllning
250 gram          hallon 

Vaniljkräm
1 dl                      mjölk
1 dl                      vispgrädde
1 msk                 strösocker
2 st                      äggulor
2 msk                 maizenamjöl
4 st                      gelatinblad
2 tsk                    vaniljsocker
3 dl                      vispgrädde

Frosting
60 gram             mjukt smör
5 dl                      florsocker
1 tsk                    vaniljsocker
½ dl                    kakao
100 gram           naturell färskost
1 msk                 starkt kaffe

Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i bunken.  Rör till en jämn smet. Häll ner i smörad/bröad form (24 cm i diameter). Grädda i ca 40-45 minuter i nedre delen av ugnen på 175°. Låt svalna innan du skär den i 3 delar (ett tips är att ställa kakan i frysen ca 30 minuter innan du skär upp den – då smular den inte så mycket).

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda mjölk, grädde, socker, äggulor och maizenamjöl i en kastrull. Värm på medelvärme under vispning tills den tjocknar, ca 10 minuter. Krämen får inte koka. Ta av från värmen när krämen tjocknat, rör ner gelatinbladen och låt dem smälta. Låt krämen svalna. Blanda ner vaniljsockret. Vispa grädden och blanda med vaniljkrämen innan den stelnat helt. 

Mosa hallonen med lite strösocker. Vänd den understa delen av kakan så att den mörka undersidan kommer uppåt. Bred ut de mosade hallonen över kakbottnen samt hälften av vaniljkrämen ovanpå hallonen. Lägg på övre delen av kakan med sin mer välgräddade mörka ovansida nedåt. Då blir tårtan stabilare och bottnarna suger inte åt sig lika mycket av fyllningen. Bred ut resten av vaniljkrämen och lägg på den tredje bottnen.

Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och färskost krämigt. Rör sist ner kaffet. Bred frostingen över hela tårtan. Dekorera med jordgubbar.

Yummie!!